Baltikum-satsning 2018-2020

De kulturelle og historiske forbindelser mellem Danmark og Baltikum markeres og styrkes i løbet af 2018-2019 i forbindelse med 100-årsfejringerne af Estland, Letland og Litauens uafhængighed.

Danmark var blandt de første lande i verden til at anerkende Estland, Letland og Litauens genvundne selvstændighed efter Sovjetunionens fald, med oprettelsen af Det Danske Kulturinstitut i Riga i 1990 som en vigtig politisk markering af forholdet til Baltikum.

Med den danske kulturindsats i Baltikum i 2018-2019 understreges anerkendelsen af de tre baltiske lande som nordeuropæiske nabolande. Fejringen af 100-året for de baltiske landes uafhængighed afholdes som tre selvstændige begivenheder i henholdsvis Letland og Litauen i 2018 og Estland i 2019. I Estland markeres 100-årsfejringen desuden i sammenhæng med 800-året for nedfaldet af Dannebrog i nærheden af Tallinn i år 1219.

Styrket kulturelt samarbejde

Dansk kunst og kultur, særligt film og musik, står meget stærkt i Baltikum. I løbet af 2018-2020 bygges der oven på dette fundament med en lang række af alsidige kulturelle begivenheder i de tre baltiske lande.

I en dansk kontekst vil markeringen af jubilæet ligeledes arbejde for at fastholde og styrke interessen i et kulturelt samarbejde med Baltikum og søge at tiltrække opmærksomheden fra mulige nye danske kulturelle og kunstneriske aktører på det baltiske marked.

Du kan læse mere under Fakta om satsningen og Kulturelle indsatsområder

Opdateret 19. maj 2021

Kontakt

Al kontakt vedrørende Baltikum-satsningen skal henvendes til Dansk Kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen på elina@danishculture.com.