Sydkorea-satsning 2019

Sydkorea nyder i disse år stor international interesse for landet og dets kultur. Samtidigt er Danmark hastigt på vej ind i den sydkoreanske bevidsthed.

I 2019 fejrer Danmark og Sydkorea 60 år med diplomatiske forbindelser. Fejringen af de diplomatiske forbindelser er en ideel mulighed for at gøre et fremstød for dansk kultur i Sydkorea. Derfor er 2019 designeret som fælles kulturår for Danmark og Sydkorea.

Den spirende koreanske kultur

Sydkorea er et land med en lang og rig historie, og ikke mindst kulturhistorie. Korea har sat sine tydelige præg på den østasiatiske region, mens landet selv er blevet præget udefra af blandt andet buddhismen og konfucianismen. Den dag i dag fejres der stadig mange traditionelle festivaler med traditionel dans, beklædning og musik. Side om side blomstrer den moderne kultur, ungdommen i Sydkorea er storforbrugere af teknologi og computerspil, mens den unikke koreanske popmusik finder fans i alle i kroge af verden.

Interesse for Danmark

I Sydkorea er der er en stigende interesse for Danmark og de danske værdier. Ikke mindst livsstils fænomener som ”hygge” og vores fleksible arbejdsmarked, men også vores uddannelsessystem og høje velfærdsniveau skaber opmærksomhed. Dette momentum vil Slots- og Kulturstyrelse udnytte til at promovere dansk kunst, design og kultur.

De kulturelle indsatsområder for Sydkorea satsningen 2019 har fokus på at cementere og udbygge relationer mellem aktører på det kulturelle område. Satsningens hovedformål er at sikre fremtidig kendskab og opmærksomhed om dansk kunst og kultur i Sydkorea. Derfor er indsatsområderne bredt fordelt og rammer et bredt publikum.

Slots- og Kulturstyrelsen har det overordnede ansvar for den danske del af satsningen i tæt samarbejde med Udenrigsministeriet og Den Danske Ambassade i Sydkorea. Denne del udfoldes primært i Sydkorea. Det sydkoreanske kulturministerium har ansvaret for den sydkoreanske del af fejringen. Denne del udfoldes primært i Danmark.

Du kan læse mere under Fakta om satsningen i Sydkorea.

Begivenheder i Sydkorea 2019

Kunsthåndværk og Design

Statens Kunstfond, Projektstøtteudvalget for kunsthåndværk og design, samarbejder med:

 • Foråret 2019, Gyeonggi International Ceramic Biennale, "Mentoring Camp" & "Artist Talk".
 • Efteråret 2019, Cheongju International Craft Biennale viser Crafted Matter

Billedkunst

 • April 2019, Modern Museum of Contemporary Art (MMCA) i Seoul, har udstillingen "Asger Jorn - Alternative Languages".
 • Maj 2019, den danske kunstnergruppe Superflex' "One Two Three Swing!" udstilles i den koreanske demilitariserede zone.
 • September 2019, Art Sonje Center, Seoul. Gruppeudstillingen "iwillmedievalfutureyou1" kurateret af Jacob Fabricius, Kunsthal Aarhus.
 • Efteråret 2019, Art Sonje Center, Jane Jin Kaisen solo udstilling.

Arkitektur

 • (TBC) Efteråret 2019, dansk indhold på Seoul Biennale of Architecture and Urbanism 2019.

Scenekunst

 • Juli 2019, Teatercentrum (DK) samarbejde med Assitej Korea om børneteatersamarbejder, herunder Sofie Krog Teater med "DIVA", Batida med "Spaghetti", Mish Mash med "The Nose" og Teater BLIK med forestillingen "HOV" på Nami Island, Korea
 • Oktober 2019, SIDance Festival i Korea, dansk fokus på festivalen: The Women Machine Show og Mette Ingvartsen.
 • HAUT samarbejder og co-producerer med koreanske Shin Dance Company
 • Simone Wierød/Copenhagen Contemporary samarbejde med koreanske Kim Chi Group
 • (TBC) Two Women Machine Show/Bora Bora (DK) samarbejde med SIDance Festival
 • Odin Teatret på Seoul Performing Arts Festival
 • Moving Stories v. Nina Sveistrup performance in Korea
 • Dansk/Nordisk samarbejde på PAMS, Seoul

Musik

 • Oktober 2019, Jarasum International Jazz Festival har fokus på dansk jazz.
 • Oktober 2019, Jarasum International Jazz Festival præsenterer DR Big Band.

Film/Animation

 • Oktober 2019, Busan International Film Festival (BIFF) dansk fokus.
 • 2019,  'Solar Walk' i Seoul - Aarhus Jazz Orchestra & The Animation Workshop Viborg

Litteratur

 • Maj 2019, Nami Island, fokus på danske illustratorer samt dansk børneteater.
 • Maj 2019, Sigongsa Junior Publishing House udgiver H.C. Andersen 'Billedbog uden Billeder' på koreansk i samarbejde med den danske illustrator, Lillian Brøgger.
 • Juni 2019, Seoul International Book Fair, deltagelse af danske forfattere i samarbejde med Korean Publishers Association

Museumsudstillinger

 • April 2019, Seoul Museum of History, udstilling om H.C. Andersen i samarbejde med Odense By's museer.

Begivenheder i Danmark 2019

I løbet af det fælles kulturår 2019 mellem Danmark og Korea har der i Danmark været flere koreanske kulturelle aktiviteter. Kulturåret blev åbnet i januar 2019 med den koreanske kunstner Kim Beoms solo-udstilling i Kunsthal Aarhus, hvor bl.a. H.K.H. Kronprinsessen og den koreanske balletstjerne Kang Sue-jin deltog. I løbet af året har udstillinger, koncerter og events indenfor performance art, litteratur og film med koreansk fortegn bidraget til en øget kulturudveksling mellem Korea og Danmark på dansk grund.

Opdateret 19. maj 2021

Korea - Danmark 2019 Logo

De to grafiske designere Nina Lee Storm fra Danmark og Yoo Yoon-seok fra Sydkorea har udarbejdet et logo for kulturåret 2019 for Danmarks og Sydkoreas kulturministerier.

Kontakt os i ovenstående boks for at få tilladelse og til eventuelle spørgsmål om brugen af logoet, og for yderligere kommunikationsmaterialer.

Det Internationale Kulturpanel

Det Internationale Kulturpanel (IKP) er et tværministerielt samarbejdsforum, som blev nedsat i 2010 i forlængelse af den daværende regeringens strategi for styrket internalisering af dansk kulturliv. IKP’s handlingsplan sigter på at øge Danmarks kulturudveksling med udlandet og bidrage til udviklingen af dansk kunst og kultur.