Roskilde Palæ

Det kongelige palæ i Roskilde blev bygget i 1733-36 på det sted, hvor den gamle bispegård havde ligget, umiddelbart øst for domkirken.

Arkitekten var den unge hofbygmester Lauritz de Thurah. Palæet skulle udgøre en passende ramme for majestæten under gennemrejse eller til ophold i anledning af bisættelser i den kongelige familie.

Det gulkalkede, firfløjede barokanlæg dannede hovedkvarter for hertugen af Wellington under englændernes belejring af København i 1807. Senere lagde palæet lokaler til de såkaldte Stænderforsamlinger, der var en forløber for Folkestyrets indførelse i 1849.

Udstillinger og kulturarrangementer

I dag rummer Roskilde Palæ tre udstillingssteder: Museet for Samtidskunst, Roskilde Kunstforening i Palæfløjen og Palæsamlingerne. Også palæets have og gård bruges til udstillinger, koncerter og andre kulturarrangementer.

Opførelsestidspunkt og stilart

Roskilde Palæ blev opført i 1733-36 af Lauritz de Thurah. Barokpalæet afløste den gamle bispegård. Gangbroen til domkirken er fra 1200-tallet. Palæet blev hjemsted for Østifternes Stænderforsamlinger i 1835-48. 

Palæets størrelse

Samlet areal 4.808 m2.

Opdateret 21. november 2019

Besøg Roskilde Palæ

Stændertorvet 3 E
4000 Roskilde

Åbningstider

Roskilde Palæ rummer tre udstillingssteder.

Åbningstider:  
Museet for Samtidskunst: tirsdag - søndag kl. 12-16.
Palæfløjen: tirsdag - søndag kl. 12-16.
Se hjemmesiderne for mere information

Palæhaven er desuden åben i Museet for Samtidskunsts åbningstid.

Palægården er åben hver dag fra kl. 9-18, i sommerhalvåret til kl. 20.